La Plaça del Llibre i la Fira del Llibre de Castelló col·laboren en una edició extraordinària per tal de retornar els llibres al carrer, del 14 al 24 d’octubre a la Plaça Santa Clara. Així és com s’ha presentat hui el major esdeveniment literari de la ciutat, amb representants d’ambdues organitzacions -Teresa Val, directora de projectes de la Fundació FULL per la Plaça del Llibre, i Pere Duch, Mauro Gómez i Maria García, membres del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques- juntament la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz.

Ruiz ha assenyalat que “aquesta fira sempre ens apropa oportunitats per descobrir nova literatura i autores del nostre territori, conéixer novetats i promocionar artistes i escriptors locals”. “Aquests últims temps entre confinaments i pandèmia on viatjar ha estat pràcticament impossible, ells – els llibres – ens han permés viatjar a través de les seues històries i això és un dels plaers més enriquidors que té la literatura”, ha destacat l’edil.

Així, la Plaça Santa Clara acollirà aquest gran aparador de llibres amb dos espais que permetran els lectors trobar nous títols per a les seues biblioteques i gaudir de la literatura en comunitat, amb presentacions, espectacles, recitals, contacontes i molt més. D’aquesta manera hi haurà una carpa de venda i un escenari amb una programació molt variada.

De Castelló al món: un festival de caràcter internacional
Del 14 al 17 d’octubre, el primer cap de setmana d’activitats, tindrà lloc el festival literari de caràcter internacional que alberga la Plaça del Llibre -enguany amb imatge de les també dissenyadores amb projecció internacional Cachete Jack en col·laboració amb Iban Ramón-, amb autors internacionals traduïts al català que són convidats per a compartir espai amb autors valencians i d’altres indrets del domini lingüístic conjunt.

Enguany, Minna Salami serà la gran convidada d’aquesta tercera edició, amb una entrevista el dissabte 16 a les 19 hores amb la periodista Laia Gordi. Seguint amb una vesprada de dissabte que reivindica nous feminismes a la literatura, també hi destaca la presentació d’El manifest de les cures, de The Care Collective (Tigre de paper) i la conversa entre Paula Bonet i l’advocada Carla Valle sobre el procés de creació de l’obra l’Anguila (Anagrama).

Plaça del Llibre, llibres per a totes i tots
Amb més d’una trentena d’activitats programades i la visita de vora 60 autores i autors només el primer cap de setmana, la Plaça del Llibre ofereix activitats literàries per a tota mena de públics. Hi destaca un matí dedicat a la literatura infantil i juvenil -dissabte 16-, amb presentacions, contacontes i espectacles de titelles, i títols tan interessants com Tombatossals, Les bruixes i el pescador (Editorial Edelvives) o Aitana i les feres (Sembra Llibres).

La narrativa en valencià té una gran presència al programa, amb noms com Pol Guasch, Mercè Climent, Xavier Aliaga o Fèlix Edo Tena. Però no serà l’única amb pes: l’assaig, el teatre i la poesia estaran ben representats a l’escenari amb xarrades com la de politòloga Teresa Ciges amb la seua guia sobre comunicació política municipal (Fundació Nexe / Riurau Editors), el contacontes per a adults L’espai infinit, a càrrec de la companyia La Sala del Temps o la conversa entre Poetry Spam i Gargots. En total, una quinzena d’editorials com Andana, Sembra, Onada, Publicacions de la Universitat Jaume, Unaria o Edicions del Bullent exposaran al públic les seues novetats més interessants.

Una Fira resilient
A partir del dilluns 18, l’espai de venda -amb més de 1.500 títols en valencià- romandrà acompanyat de les activitats a càrrec de la Fira del Llibre de Castelló, que sumarà al programa més d’una quarantena d’activitats i la visita de vora 90 autores i autors més entre signatures, presentacions, lectures col·lectives espectacles infantils i molt més. D’entre tot, destaquen grans noms com Marta Robles, Laura Freixas o Fernando J. Múñez. També, les presentacions de les novetats publicades per l’Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I.

La Fira del Llibre de Castelló va haver d’ajornar la seua edició de primavera a octubre per les condicions sociosanitàries, però malgrat açò, ix més forta de les adversitats, amb un cartell molt atractiu de Lorena Rius que destaca la resiliència que mostraren els llibreters amb la pandèmia.

Major accessibilitat als llibres i a la lectura
La Plaça del Llibre i la Fira del Llibre de Castelló han decidit enguany ajuntar esforços i col·laborar per fer d’aquests dos esdeveniments una gran festa de la literatura. Així, aquesta celebració destaca amb una novetat ben curiosa: l’espai d’activitats serà amb un format ‘silent festival’, on la programació podrà ser escoltada pel públic a través d’auriculars.

“Els últims anys hem buscat fer accessible els llibres en la nostra llengua a tothom. Impulsàrem una botiga virtual, la Llibreria de la Plaça del Llibre, que fa arribar els llibres en valencià a qualsevol indret. Però també volíem fer accessibles les activitats al voltant de la lectura, és per això que vam introduir també la interpretació en llengua de signes a alguns esdeveniments i ara afegim aquest ‘silent festival’ per tal que els llibres en col·lectivitat puguen conviure amb la ciutat de Castelló”, afirma Teresa Val, directora de projectes de la Fundació FULL. Una experiència més introspectiva, aquest format amb auriculars, però en col·lectiu, respectant les mesures sociosanitàries i de seguretat que encara hi romanen.

La Plaça del Llibre de Castelló està organitzada per la Fundació FULL, l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Acció Cultural del País Valencià (ACPV). I és possible gràcies a la col·laboració d’Escola Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 (PVFLL), compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana. Donada aquesta edició extraordinària, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques fa un doble esforç participant en l’organització d’ambdós esdeveniments conjunts: Fira del Llibre i Plaça del Llibre.

Plaça del Llibre i la Fira del Llibre

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información - Gestionar mis preferencias
Privacidad