Declaración conjunta para la articulación de la negociación colectiva en el comercio valenciano 

València, 21 de maig de 2024.- La Confederació d’Empresaris del Comerç, Serveis i Autònoms de la Comunitat Valenciana (Confecomerç) i les federacions de Serveis de CCOO-PV i FeSMC UGT-PV han firmat una Declaració Conjunta per a l’articulació de la negociació col·lectiva en el comerç valencià i la seua adaptació a les exigències de la normativa laboral actuals i futures.

Este document servirà de guia i orientació per a afrontar els grans reptes que les organitzacions empresarials i sindicals de l’àmbit del comerç de la Comunitat Valenciana tenen per davant, i reforça el paper que en cada taula de negociació desenvolupen les parts com a interlocutors socials del comerç.

El vicepresident de Confecomerç i també president de la Comissió de Relacions Laborals de la Confederació, José Luis Beltrán, la secretària general de la Federació de Serveis de CCOO PV, Cristina García, i la secretària general de la FeSMC UGT-PV, Lola Navarro, han subscrit hui este compromís, que servirà perquè en les taules de negociació es puga millorar la qualitat normativa dels textos pactats.  L’acte ha comptat amb la participació de la directora general de Comerç, Consum i Artesania, Maribel Sáez.

Per a Beltrán, el sector té la necessitat de “adaptar la nostra negociació col·lectiva a les moltes exigències de la normativa laboral vigent i la que està per vindre”.

A més, segons ha dit, amb este acord empreses i sindicats “ens comprometem a gestionar de la millor forma les condicions de treball i atendre adequadament l’absentisme, les sol·licituds d’adaptació i de reducció de jornada per motius de conciliació familiar, l’efectiva implantació de mesures sobre igualtat, com per exemple el registre retributiu, o les adequacions del lloc de treball després de la declaració d’incapacitat permanent”.

En eixa línia, la secretària general de la Federació de Serveis de CCOO-PV Cristina García ha destacat que este acord “ens proporciona un marc de relacions laborals entre aquells que estem legitimats per a la negociació col·lectiva i ens permet avançar en la millora tant de les condicions de treball com en la productivitat de les empreses, afavorix la igualtat i l’equitat en el treball i l’estabilitat en l’ocupació”.

García, que ha posat l’accent en la necessitat de formació en el sector, ha animat a totes les parts a continuar treballant per a aconseguir “homologar les condicions dels treballadors del comerç en qualsevol territori de la Comunitat Valenciana”.

Per part seua, Lola Navarro, secretària general de la FeSMC-UGT-PV, ha assenyalat que este acord marca “un punt d’inflexió en les relacions laborals perquè ens demostra que tots estem disposats a tindre una estratègia de sector” que beneficiarà a totes les parts.

Navarro ha afirmat que en este marc es podran homogeneïtzar les condicions laborals de tot el comerç de la Comunitat Valenciana i cohesionar-lo territorialment.

La directora general de Comerç, Artesania i Consum ha reconegut el pes estratègic del sector comerç en la Comunitat Valenciana i ha subratllat la importància de les matèries que s’arrepleguen en esta Declaració Conjunta, com la seguretat i salut laboral, la conciliació de la vida personal i laboral, el medi ambient, la qualitat en l’ocupació i la formació professional i igualtat d’oportunitats, totes elles matèries essencials per a impulsar un model de relacions laborals sòlid i adequat a les exigències de competitivitat que les empreses estem afrontant, en un context en el qual cada vegada és major la necessitat de talent.

Convenio_mueble

Primer conveni sectorial del comerç del moble d’àmbit autonòmic

En paral·lel a este acord, s’ha firmat també el primer conveni sectorial del comerç del moble d’àmbit autonòmic, que tanca un intens treball realitzat per l’organització empresarial membre de Confecomerç i representant del comerç del moble a nivell autonòmic, COMERÇ MOBLE i els sindicats majoritaris, CCOO-PV i UGT-PV, per a donar resposta a la necessitat d’una modernització del marc laboral.

Ho han subscrit, en representació de Comerç Moble, la seua presidenta, Gloria Vaquer, i la secretària general, Ligia Rodrigo; per la federació de Serveis de CCOO-PV, Salvador Mejías, Patricia Carrillo i Javier Porcar; i per la federació de Serveis, Mobilitat i Consum d’UGT-PV, Esteban Ramos, Abigail Vacas Bueno pel sector Comerç Alacant, Gabriel Guijarro Vilella, negociador del conveni de moble per Alacant i per Castelló Noelia Sivera Clausell, negociadora del conveni per Castelló.

Gloria Vaquer ha ressaltat que la firma d’este conveni “és una fita històrica per al nostre sector”. En la seua opinió, este acord beneficiarà a treballadors, empreses i clients i ajudarà el comerç del moble a “avançar cap a un futur més pròsper”.

Per al responsable sectorial de Comerç de FeSMC-UGT-PV, Esteban Ramos, amb este conveni, que seguix la línia de treball començada amb altres organitzacions membre de Confecomerç amb les quals s’han firmat convenis autonòmics de Tèxtil, Carnisseria i Forn, entre altres, s’ha aconseguit “un punt d’unió que beneficia a totes dues parts”, i ha confiat a mantindre esta col·laboració per a “arribar a normalitzar les relacions laborals de tota la Comunitat”.

Per part seua, el responsable de Comerç de la Federació de Serveis de CCOO-PV, Salvador Mejías, ha afirmat que amb este acord “iniciem una senda important en la negociació dels convenis autonòmics” del sector del comerç que ha de conduir a la fita de “aconseguir un conveni per a tot el Comerç a nivell autonòmic”.

La directora general Maribel Sáez ha posat en valor el treball realitzat per empresaris i sindicats per a elevar el comerç del moble de la Comunitat Valenciana amb un acord que “serà beneficiós per al comerç, el consum i l’artesania d’esta Comunitat”.

Amb este conveni col·lectiu d’àmbit autonòmic, que supera definitivament la fragmentació dels convenis provincials, que provocava situacions asimètriques que afectaven el mateix tipus d’activitat i de treball, el sector del comerç de mobles ja compta amb una ferramenta actualitzada i útil per a afrontar els molts reptes que el mercat de treball té plantejats actualment.

Com a principals novetats, en matèria de temps de treball destaca l’esforç realitzat per les parts negociadores per a avançar cap a un model de distribució de la jornada que promoga la conciliació de la vida laboral i personal, de manera que el sector afrontarà, amb fórmules basades en el consens, una progressiva transició cap a un model de descans setmanal que aposta decididament pels denominats “caps de setmana de qualitat”, en el marc d’unes condicions d’ocupació estable com el que oferixen les petites i mitjanes empreses.

A més, l’esforç conjunt de les parts negociadores per a consolidar un marc comú de condicions laborals per al conjunt del sector en la Comunitat Valenciana suposarà una major polivalència en el desenvolupament de la prestació laboral, així com una millor gestió dels recursos humans, amb retribucions que milloren en els nivells d’entrada al Salari Mínim Interprofessional i permeten la promoció en un sector que aposta per la qualitat en l’ocupació.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información - Gestionar mis preferencias
Privacidad