Les organitzacions de comerç adverteixen que estos canvis suposaran la pèrdua d’interlocució directa entre el sector comercial i l’Administració

Les principals organitzacions de comerç d’Espanya, entre les quals es troba Confecomerç, a través de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), volen traslladar la seua profunda preocupació davant els canvis estructurals que planeja el Govern en la Secretaria d’Estat de Comerç, que deixarà d’estar concebuda com fins ara, desapareixent d’ella el comerç minorista.

En un comunicat conjunt, firmat per 13 organitzacions d’àmbit nacional, alerten de les nefastes conseqüències que esta mesura podria tindre en un sector estratègic per a l’economia, com és el comerç.

Estos canvis, que previsiblement es publicaran mitjançant un Reial decret de Reestructuració de l’Administració en els pròxims dies, passen per donar més pes al comerç exterior, quedant el detallista relegat a la Direcció General de Política Econòmica, dependent de la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa. D’esta manera, les funcions d’un òrgan clau en l’ordenació,  la promoció i el foment del sector comercial es veuran diluïdes en altres departaments d’economia. Una dispersió de funcions que planteja incerteses sobre l’efectivitat i coherència de les polítiques concernents al sector comercial que es puguen adoptar.

Cal assenyalar que la distribució comercial és un pilar fonamental de l’economia espanyola que aporta al voltant del 14% del PIB, sent la segona activitat econòmica que més contribuïx a més en termes d’ocupació després del sector públic, amb més de 3 milions d’ocupacions, entorn del 20% del total. Es tracta a més d’un sector tractor de primera magnitud de l’economia nacional i exercix una funció social imprescindible per a garantir un accés segur, eficaç i eficient dels consumidors a béns de primera necessitat i d’altres usos igual d’importants.

En vista d’estes dades, resulta incomprensible que un sector tan estratègic com el comerç minorista vaja a quedar-se sense una Direcció General i una Secretaria d’Estat, com sí que tenen altres sectors fonamentals com són indústria i turisme, o com a agricultura, que compta amb el seu propi Ministeri.

Les organitzacions de comerç manifesten una profunda preocupació, ja que això es traduirà en una pèrdua d’interlocució directa entre el sector comercial i l’Administració en un moment, a més, especialment delicat per al sector, marcat per una enorme sobrecàrrega de caràcter administratiu i alts sobrecostos.

Per a les organitzacions signants, esta reestructuració deixaria al comerç en una situació de major desconsideració, sense les ferramentes necessàries per a afrontar els nombrosos reptes actuals i futurs i la gran quantitat de normativa, inclosa la que emana d’Europa, i que requerix d’una transposició a nivell nacional.

Per això, exigixen a l’Executiu que reconsidere esta decisió, en pro de continuar mantenint un diàleg directe, obert i efectiu amb el sector que permeta a totes dues parts abordar els importants desafiaments que afronta el comerç en l’actualitat.

Organitzacions firmants

ACC: Asociación de Comerciantes de Calzado de Madrid
ACEMA: Asociación de los Comerciantes de Electrodomésticos y Muebles de Cocina y Servicios de Asistencia Técnica de España
ANCECO: Asociación Nacional de Centrales de Compra y Servicios
ANDIMAC: Asociación Nacional de Distribuidores de Cerámica y Materiales de Construcción
ANEDA: Asociación Nacional Española de Distribuidores Automáticos
ARTE: Asociación Retail Textil España
CEC: Confederación Española de Comercio
CEDECARNE: Confederación Española de Detallistas de la Carne
COCEM: Confederación de Comercio Especializado de Madrid
FECE: Federación Española de Comerciantes de Electrodomésticos
FEDEPESCA: Federación Nacional de Asociaciones Provinciales de Empresarios Detallistas de Pescados y Productos Congelados
MFE: Madrid Foro Empresarial
METRAE: Mercados Tradicionales de Abastos de España

 

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información - Gestionar mis preferencias
Privacidad