• En el Dia Internacional del Treball, les organitzacions representatives del sector reivindiquen un major reconeixement polític i social.
  • L’ocupació en la distribució té una importància crucial en termes de productivitat, ocupació femenina, emprenedoria i vertebració.
  • “Sense botigues ni botiguers, correm el risc de buidar els pobles i ciutats”.

 

Madrid, 30 d’abril de 2024.- El comerç es consolida com el principal ocupador privat de l’economia a Espanya, amb quasi dos milions d’afiliats directes (1.925.000 ocupats mitjans en 2023, segons dades de l’EPA), als quals cal sumar un ampli espectre d’ocupació indirecta en matèria de logística i producció d’aliments, béns i servicis. En el Dia Internacional del Treball, que se celebra demà, les organitzacions representatives del comerç a Espanya ACES (Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats), ANGED (Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució), ASEDAS (Organització Espanyola de Distribuïdors, Autoservicis i Supermercats) i CEC (Confederació Espanyola del Comerç) reivindiquen el necessari reconeixement polític i econòmic del comerç com a motor de l’ocupació, així com una major consideració social dels seus treballadors que contribuïxen, dia a dia, a donar un servici de qualitat als consumidors.

La necessitat que el comerç reba un major reconeixement polític i social té a veure, no sols amb el compromís demostrat en la crisi sanitària i humanitària que hem viscut en els últims anys, sinó també amb els grans desafiaments que el sector té per davant. Entre ells, destaquen haver de fer front a una càrrega normativa excessiva -qualsevol comerç a Espanya està afectat per unes 3.000 normes- o assegurar el reemplaçament generacional que permeta al sector assumir els reptes de la transformació digital, mediambiental, de formació i laboral. En este últim camp, la creació i formació de nous perfils professionals, així com elevar la consideració social dels treballadors i treballadores del sector, és urgent per a abordar el futur del sector i mantindre el seu impacte positiu en la societat.

Més enllà de la importància del comerç per a l’economia -un sector per al qual les seues associacions porten temps reclamant un reconeixement estratègic-, les empreses de la distribució tenen un impacte social crucial en qüestions com l’ocupació femenina, l’emprenedoria i la vertebració territorial. En este sentit, el 61 per cent dels llocs de treball del comerç estan ocupats per dones -sent un dels sectors de l’economia més feminitzat-. Un terç del total dels treballadors el fa en el règim d’autònoms, per la qual cosa és un sector que promou l’emprenedoria, i dins d’ell especialment el femení perquè dels més de 478.000 comerciants autònoms aproximadament la mitat són dones.

A més, el comerç té presència en quasi tots els pobles d’Espanya, sent un factor fonamental de vertebració i de dinamització econòmica territorial en termes d’ocupabilitat, activitat econòmica, suport a proveïdors i revitalització dels centres urbans. Sense botigues ni tendir-vos, correm el risc de buidar els pobles i ciutats.

 

 

Sobre ACES

L’Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats És una organització patronal d’àmbit nacional, sense ànim de lucre, creada en 2002, que té la vocació de representar, fomentar i defendre els interessos empresarials i socials comuns a les empreses organitzades de comerç minorista de base alimentària en règim d’autoservici, estructurades en cadenes amb projecció a tot el territori espanyol. L’associació està integrada per quatre empreses de distribució amb presència en totes les comunitats autònomes del país: Grup Carrefour, Auchan Retail, Grup El Corte Inglés i Grup Eroski. Entre totes sumen 3.340 supermercats, dels quals més d’un terç són franquícies, que suposen una superfície més de 3 milions de metres quadrats.

Sobre ANGED

L’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució és una organització professional integrada per 21 de les més importants firmes del retail a Espanya. Amb més de 7.200 botigues, una facturació superior a 40.000 milions d’euros i 230.000 empleats, oferim la més àmplia oferta de productes, marques, canals i formats comercials: des d’alimentació, tèxtil, mobles, bricolatge, electrònica i electrodomèstics a esports, joguets, productes culturals i reparació de vehicles. Empreses associades: El Corte Inglés, Carrefour, Leroy Merlin, Alcampo, IKEA, Tendam, Obramat, MediaMarkt, Conforama, EROSKI, C&A, Costco, Apple Retail, FeuVert, Fnac, Sarton Canàries, ToysRUs, Aurgi, Norauto, Dufry i Action.

Sobre ASEDAS

L’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoservicis i Supermercats (ASEDAS) complirà 25 anys en el 2024. Fundada en 1999, hui és la primera organització empresarial espanyola de distribució alimentària amb més de 327.600 treballadors, més de 19.200 establiments de distribució minorista, 495 de distribució majorista i un total de més de 10,6 milions de metres quadrats de superfície comercial d’alimentació i gran consum, la qual cosa representa el 75,4 per cent de la distribució alimentària a Espanya. Empreses associades: AhorraMas, Aldi, Alimerka, Condis, Consum, Coviran, Covalco, Dia, Euromadi, Froiz, Gadis, Ifa, Lidl, Lupa, MasyMas, Mercadona, Plusfresc, Spar, Transgourmet, Uvesco.

Sobre CEC

La Confederació Espanyola de Comerç (CEC) treballa des de fa 40 anys en la defensa, la representació i el foment dels interessos generals del comerç urbà i de proximitat. És l’organització més representativa del petit i mitjà comerç i integra a 33 organitzacions, entre federacions d’àmbit autonòmic i provincial i organitzacions sectorials d’àmbit nacional, representant en el seu conjunt a més de 435.000 empreses i autònoms de comerç.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información - Gestionar mis preferencias
Privacidad