La 35 edició de la Fira del Llibre de Castelló ha tancat les seues portes, després d’onze dies de fira a la plaça Santa Clara. Més de 100.000 llibres, presentacions, signatures i espectacles s’han donat cita en aquesta fita tant important de la localitat. S’ha seguit consolidant, així, com la fira més important de la nostra província pel que fa a les vendes i a la promoció de llibres, on han participat més de cinquanta entitats, entre editorials, llibreries, institucions i autors i autores d’arreu del territori.
Moltes entitats han participat d’aquesta 35 edició de la fira. Entre d’altres, el Servei de Publicacions de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació Provincial de Castelló, la Universitat Jaume I, i Unaria Ediciones,
La màquina que hace PING! i Útero Libros, han estat presents com a expositors en la fira, i també han participat amb presentacions de llibres i signatures. També el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana ha col·laborat en aquesta edició de la fira, amb una trobada amb els llibreters de la província a la fira. Les biblioteques participants s’han pogut beneficiar de la compra de llibres per a les seues biblioteques en la Fira del Llibre de Castelló.
Després d’aquests onze dies de fira, entre els llibres més venuts trobem Lo major de ir es volver, d’Albert Espinosa (Grijalbo), o Yo, Julia, de Santiago Posteguillo, Premi Planeta 2018 (Editorial Planeta). També trobem Haz que no parezca amor, de Roy Galán (Nube de Tinta), autor que va presentar i signar la seua nova novel·la a la fira. També els autors castellonencs han tingut importància en aquesta fira, i mostra d’això són que trobem, entre els llibres més venuts, Invisible, d’Eloy Moreno. A més, entre els més joves de la població, el llibre més venut ha estat Harry Potter y la piedra filosofal, de J.K. Rowling (Editorial Salamandra), clàssic que enguany compleix 20 anys.
A banda de la gran quantitat de llibres que han estat presents a la plaça Santa Clara de Castelló al llarg d’aquests dies, les activitats de foment de la lectura han tingut una gran acollida entre el públic, i aquest fet s’ha vist reflectit en la gran afluència de públic en els actes que s’han realitzat, sobretot els dedicats al públic familiar de la fira, activitats que s’han realitzat amb la col·laboració de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques. Així, el contacontes infantil amb titelles «Joan sense por», d’Elisa M. Matallín, i els espectacles «Cuentos ecológicos», de Trotacuentos, o «The Far West», de Kids&Us han estat els que més èxit d’assistència han tingut en la fira. A més, al voltant de 1000 xiquets i xiquetes de la província han gaudit de les activitats concertades per a centres escolars. Tallers didàctics i animacions a la lectura de la mà de narradors orals com Tània Muñoz o Felip Kervarec.
També s’han realitzat més de setanta activitats diferents, entre presentacions, taules redones, espectacles o conferències a la fira. Així, el recital Cuarenta Sonetos Sonando en Cuarentena, de l’autor castellonenc, Jaime Sidro o el recital del llibre El principito, a càrrec dels usuaris del Centre Ocupacional Rafalafena – IVASS van tindre molt d’èxit entre els assistents a la fira. La fira ha apostat pels autors de la localitat i la província de Castelló. Així, autors com és el cas d’Anna Moner i La mirada de vidre (Bromera); Vicent Usó i El paradís a les fosques (Bromera) o Josepa Montagut i Els records vénen del vent (Onada Edicions), han presentant les seues obres a la fira.
D’altra banda, més de setanta autors i autores que han acudit a la Fira del Llibre de Castelló a signar les seues obres. Autores d’arreu del territori com Elia Barceló i El eco de la piel (Roca Editorial); de Castelló, com Miguel Alayrach i El pet volador (XIX Premi Tombatossals de Literatura Infantil Il·lustrada) o José Juan Sidro i Eduard
«Macameu», temps de postguerra (Unaria Ediciones). I també tallers com el youtuber Iván Vázquez sobre El huerto urbano (Oberon). La fira també ha donat oportunitat a clubs de lectura de la província per a apropar-se als llibres que llegeixen. En aquest cas, el club de lectura «Hores de faula» de Vilafranca ha gaudit de la trobada amb Benjamín Prado per parlar del seu llibre Los treinta apellidos (Alfaguara).
Totes aquestes activitats de foment lector, lligades a tota la gent que ha passat per la plaça Santa Clara per adquirir llibres, han fet que més de 20.000 visitants hagen gaudit la fira aquest any. I s’ha vist reflectit en un augment significatiu de les vendes respecte a l’any passat. La 35 edició de la Fira del Llibre de Castelló tanca les seues portes, pensant ja en la 36 edició de la fira.